- 70% odporności pochodzi z jelit…
- Hormon szczęścia w 90% wytwarzany jest w jelitach…
- Już Hipokrates, znany jako „ojciec medycyny”, mówił: „niech pożywienie będzie pokarmem”
- Spożywamy około 1 tonę pokarmów rocznie.
To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Bardzo ważne dla zdrowia jest utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Spożywanie wysokoprzetworzonej żywności ma niekorzystny wpływ na florę jelitową. Konserwanty zawarte w takim pożywieniu (np. benzoesan sodu) niszczą nie tylko bakterie w produktach, przedłużając ich datę przydatności do spożycia, ale również niszczą „dobre” bakterie w naszych jelitach.
Chemiczne dodatki do żywności, wszechobecny toksyczny plastik, nawozy, herbicydy zaburzają działanie systemu immunologicznego, powodują alergie oraz przyczyniają się do rozwoju chorób, w tym nowotworów.
Prawidłowe nawyki dietetyczne przynoszą liczne korzyści Pacjentom:
– lepsze samopoczucie
– mniej stresu
– lepsza jakość skóry, włosów i paznokci
– młodszy wygląd
– utrzymanie prawidłowej masy ciała
– lepsze trawienie
– poprawa odporności
– pozytywny wpływ na efekty leczenia chorób
– zmniejszenie dolegliwości bólowych
Terapia żywieniowa opiera się na stałej współpracy z dietetykiem klinicznym. Polega ona na odpowiedniej diagnostyce, doborze indywidualnej diety i suplementacji wg zapotrzebowania organizmu oraz edukacji żywieniowej.