Jesteś tym, co jesz

Dietetyka BorczykMED Katowice
  • 70% odporności pochodzi z jelit…
  • Hormon szczęścia w 90% wytwarzany jest w jelitach…
  • Już Hipokrates, znany jako „ojciec medycyny”, mówił: „niech pożywienie będzie pokarmem”
  • Spożywamy około 1 tonę pokarmów rocznie.

To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Bardzo ważne dla zdrowia jest utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Spożywanie wysokoprzetworzonej żywności ma niekorzystny wpływ na florę jelitową. Konserwanty zawarte w takim pożywieniu (np. benzoesan sodu) niszczą nie tylko bakterie w produktach, przedłużając ich datę przydatności do spożycia, ale również niszczą „dobre” bakterie w naszych jelitach.

Chemiczne dodatki do żywności, wszechobecny toksyczny plastik, nawozy, herbicydy zaburzają działanie systemu immunologicznego, powodują alergie oraz przyczyniają się do rozwoju chorób, w tym nowotworów.

Prawidłowe nawyki dietetyczne przynoszą liczne korzyści Pacjentom:

– lepsze samopoczucie

– mniej stresu

– lepsza jakość skóry, włosów i paznokci

– młodszy wygląd

– utrzymanie prawidłowej masy ciała

– lepsze trawienie

– poprawa odporności

– pozytywny wpływ na efekty leczenia chorób

– zmniejszenie dolegliwości bólowych

Terapia żywieniowa opiera się na stałej współpracy z dietetykiem klinicznym. Polega ona na odpowiedniej diagnostyce, doborze indywidualnej diety i suplementacji wg zapotrzebowania organizmu oraz edukacji żywieniowej.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *