Czy wiesz, że… aż 70% odporności organizmu pochodzi z naszych jelit!?
Flora jelitowa obecna w jelitach zdrowego człowieka występuje w równowadze, tzn. ilość „dobrych bakterii” i bakterii potencjalnie chorobotwórczych jest zachowana na prawidłowym poziomie. Utrzymanie tej równowagi jest bardzo ważne. Zawarte w mikroflorze „dobre bakterie”:
- pomagają w trawieniu pokarmów i przyswajaniu składników mineralnych,
- wytwarzają witaminy,
- chronią jelita przed działaniem toksyn,
- regulują pracę przewodu pokarmowego,
- mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy.
Konserwanty dodawane do żywności w celu przedłużenia jej trwałości hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów w produktach spożywczych , ale jednocześnie, dostając się do jelit, niszczą nasze „dobre bakterie”!
Do niekorzystnych zmian w proporcjach mikroflory jelitowej przyczynia się też źle zbilansowana dieta, przyjmowanie leków (np. antybiotyków), przewlekły stres.
Zaburzenia mikroflory jelitowej mogą powodować problemy trawienne, obniżać odporność, a nawet zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak choroby metaboliczne, alergie i choroby autoimmunologiczne.
Dlatego dla własnego zdrowia warto zwracać uwagę na to, co jemy!
W przypadku jakiejkolwiek obawy dotyczącej konserwantów lub ich wpływu na zdrowie, warto skonsultować się z naszym specjalistą ds. żywienia, który indywidualnie dopasuje dietę do potrzeb Twojego organizmu.
Chcesz skorzystać z porady dietetyka? Zadzwoń i umów wizytę 32 203 74 25